Ras

Kennel - ras

Zwitserse Witte herder

Berger Blanc Suisse 

FCI kwalificatie:

Groep 1: Herdershonden en veedrijvers (uitgezonderd Zwitserse Sennenhond)

Sectie 1: Herdershonden zoder werkhondenproef

Korte geschiedenis


In de Verenigde Staten van Amerika en Canada werden witte herders langzaam geaccepteerd als apart ras. De eerste honden van dit ras werden begin de jaren 70 geïmporteerd in Zwitserland. De Amerikaanse reu "Lobo" is gebeuren op 5 maart 1966 en mag beschouwd worden als stamvader van het ras. De afstammelingen van deze reu, die geregistreerd werden in het zwitserse Hondenstamboek (LOS) en andere, vanuit de USA en Canada geïmporteerde honden, vermengden zich langzaam. Op dat moment is er een groot bestand aan zuiver gefokte honden, dit verdeeld over verscheidene generaties Witte herders in geheel Europa. Deze honden zijn sinds juli 1991 geregistreerd in de bijlage van het Zwitsers Honden Stam Boek (LOS) als nieuw ras. Ze zijn voorlopig geaccepteerd op 26 november 2002 en definitief op 4 juli 2011.

Foto: Lobo White Burch

Gedrag


Zwitserse Witte Herders hebben een levendig en evenwichtig temperament. Ze houden van actie, ze zijn oplettend met een goede aanleg om getraind te worden. Vriendelijk en iets behoedzaam.

Ze hebben een groot sociaal aanpassingsvermogen en sterk aanhankelijk aan zijn baas. Nooit bang of agressief zonder bedreiging of uitdaging. Een vreugdevol en gemakkelijk te leiden werk-en sporthond met een allround aanleg op allerlei gebied.

Door de hun hoge mate van sociaal aanpassingsvermogen is de Zwitserse Witte Herder in staat te integreren in allerlei soorten van sociale gebeurtenissen en situaties.

Maten en Gewichten


De schofthoogte van een reu ligt tussen de 58 tot 66 cm. Van een teef is dit 53 tot 61 cm. Het gewicht van een reu ligt tussen de 30 en 40 kilogram. Een teef weegt eerder tussen de 25 en 35 Kilogram.

Het belangrijkste is dat de honden in verhouding niet afwijken.

Voor meer vragen over het ras kan je zeker met ons contact opnemen.